“Ik zoek 52 bijzonder gewone mensen”

Ik zet dit jaar 52 mensen van 52 jaar en ouder in een straal van 52 km rondom Arnhem op de foto. Ik wil iedere leeftijd 1x op de foto zetten.

Ik zie dat jij mooi bent.

En ik weet dat iedereen een verhaal te vertellen heeft. Daarom kom ik bij jou langs voor een mooi portret. Ik maak mooie foto’s van jou én ik interview je ondertussen voor een volledig portret in beeld en woord.

Fotograaf Fenneke Visscher

Een fotoproject van Fenneke Visscher

Lees en bekijk hier wat ik al gemaakt heb
Wilt u het project op een andere manier steunen?

Als u na het lezen van deze website nog vragen heeft of me gewoon even wilt spreken, kunt u me bellen op: 026-2060040

Al lopend in het bos kreeg mijn idee steeds meer vorm. Ik was op een ochtend in december op zoek naar ijshaar. Een bijzonder verschijnsel in de natuur. Je kunt het alleen op sommige plekken vinden en timing is cruciaal.

Ijshaar is zacht, kwetsbaar, bijzonder en prachtig. Net als de mensen die ik op de foto wil zetten.

Wie zoek ik:

Ik zoek 52 mensen.

 • Tussen de 52 en 103 jaar (ik wil iedere leeftijd 1x)
 • Mensen met een eigen voordeur
 • Met levenservaring
 • Die kwetsbaarheid durven tonen
 • Wonend binnen een straal van 52 km rondom Arnhem
 • Die in 2021 op geportretteerd willen worden
 • Die de waarde van een portretfoto snappen

Wat doe ik:

Ik ga op missie.

 • Ik kom bij je langs
 • Ik ben er 52 minuten
 • We treffen elkaar buiten, bij je voordeur
 • We praten over het leven
 • Ik stel je daarbij 2 tot 5 vragen
 • Ik maak mooie portretfoto’s van je
 • En ook graag je handen!
 • Geheel corona-proof
 • Je ontvangt 5 prachtige digitale portretfoto’s
 • Ik geef je 1 foto afgedrukt (naar keuze)

Jij:

 • hoeft de deur niet uit
 • bent een mooi mens
 • geeft toestemming voor publicatie (hoe precies, dat overleggen we nog)
 • betaalt slechts een bijdrage in de kosten van € 52,-
 • ontvangt een fotoshoot ter waarde van minimaal € 152,-
 • ontvangt 5 digitale foto’s (extra foto’s 2,50 ps)
 • ontvangt 1 foto afgedrukt (extra foto’s 2,50 ps)

Ik:

 • kom naar jouw huis toe
 • maak een afspraak met je wanneer ik kom
 • stel jou 2-5 vragen over het leven
 • neem ons gesprek op audio op om uit te kunnen werken
 • vertel daarmee jouw verhaal
 • maak ondertussen mooie foto’s van jou
 • publiceer jouw foto en verhaal (na toestemming)
 • wil later een tentoonstelling en een fotoboek uitgeven

Doe jij mee met dit project?

“Voor Project52 is Fenneke bij mij thuis in de tuin geweest. Ik was blij dat ik dit mocht doen omdat het zo’n leuk idee is. Ik vond het een prettig gesprek en wat ik vooral erg fijn vond was dat het maken van de foto’s voor het grootste deel eigenlijk ongemerkt ging tijdens het gesprek door. Ik voelde me erg op mijn gemak door en met haar, waardoor de foto’s waarschijnlijk ontspannen ogen. Fijne persoonlijkheid om mee te zijn. Al twee foto’s ontvangen die erg geslaagd waren. Ben dus zeer benieuwd naar de rest en hoe het project vorm gegeven gaat worden. Ik hoop voor Fenneke dat het haar lukt een tentoonstelling te houden.”

Ageeth

Ben jij 52 jaar of ouder?

Woon je binnen een straal van 52 km van Arnhem?

Reserveer dan hier jouw deelname!

“Hoewel ik vind dat ik nooit leuk op foto’s sta, was dit toch leuk om te doen en het resultaat vind ik fantastisch. Het gaat allemaal in een ontspannen sfeer en het resultaat mag er wezen. Mijn kinderen (voor zover ze het boekje (optioneel bij te bestellen) gezien hebben) zijn er ook blij mee. Het lijkt me een leuk moederdag- of vaderdagcadeau.”

Ellen

Wat voor foto’s maak ik?

Ik maak een kleine serie foto’s. Het gaat me vooral om een mooie portretfoto. Ik vind het ook mooi om een foto te maken waar jij te zien bent met wat omgeving. Én ik wil heel graag een foto van je handen maken. Je handen vertellen ook al een eigen verhaal.

Uiteindelijk krijg je 2 tot 5 foto’s die we samen uitkiezen. En 1 foto krijg je afgedrukt. Mijn doel is om de foto’s ook te exposeren en in 2022 een fotoboek uit te geven met de 52 gemaakte portretten.

“Ik vond het project52 meteen een heel leuk idee. Gelukkig had Fenneke nog niet iemand van mijn leeftijd gevonden. De vragen die Fenneke stelde, gaven stof tot nadenken en leverden een mooi gesprek op over mijn levensloop. Ik voelde mij op mijn gemak bij Fenneke en dat maakte dat ik vrijuit kon antwoorden. Ik vond het leuk om aan mee te doen en ben benieuwd naar een tentoonstelling.”

Hetty

Toestemming voor publicatie

Wat ik dus echt heel graag zou willen is een fotoboek uitbrengen met mooie portretten én daarbij een inspirerend verhaal.

En ik zou het zo bijzonder vinden om een eigen expositie te hebben! Mijn foto’s in een museum!

Uiteraard heb ik dan toestemming nodig van de persoon die op de foto staat. Dus als je je aanmeldt voor dit project, geef je toestemming voor publicatie. Maar dit gaat naderhand altijd nog in overleg. Het zou kunnen dat ik niet alle foto’s of verhalen wil delen. Of dat je achteraf toch zegt: doe maar niet. Ik zal een toestemmingsformulier maken en deze jou laten ondertekenen. Tot die tijd zal ik niets publiceren. Dit geldt ook over online publicatie. Alles in overleg. Maar houd het doel van dit project in gedachten als je je aanmeldt.

Waarom moet je betalen?

Je zult je misschien afvragen waarom ik geld vraag voor dit project. Voor mijn droom. Om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Ik zal het uitleggen.

Ik ben professioneel fotograaf. Ik kan voor een fotoshoot wel 200 euro of meer vragen. Maar dan blijft het exclusief. Ik wil graag juist meer mensen de kans geven om voor een kleiner bedrag zich toch mooi op de foto te laten zetten.

De 52,- die ik vraag is slechts een onkostenvergoeding. Ik heb reistijd- en reiskosten. Ik heb goede foto-apparatuur, ik ben 52 minuten bij je. Ik zal ons gesprek opnemen op audio om later uit te kunnen werken. De foto’s bewerken, dat kost tijd. Enzovoort. Ik denk dat je het wel begrijpt.

Maar bovenal; ik gebruik die 52 euro (nadat de btw er af gaat…) om de expositie te kunnen betalen. Om de foto’s af te laten drukken. En ik kan het misschien gebruiken als aanbetaling voor een prachtig fotoboek.

Wie ben ik?

Ik ben Fenneke Visscher, woon in Rheden, aan de voet van de Posbank en woon samen met mijn vriend en 2 kinderen (geboren in 2016 en 2019). Sinds een paar jaar richt ik me volledig op fotografie als werk. Hier haal ik de meeste voldoening uit. Mijn specialisatie is afscheidsfotografie. Een paar keer per maand mag ik weer aanwezig zijn om die laatste momenten met de dierbaren vast te leggen. Zo blijven deze herinneringen voor altijd bewaard.

Waarschijnlijk is uit mijn werk als uitvaartfotograaf dit project ontstaan. Ik zie elke keer weer een portretfoto op de rouwkaart of op de kist staan. En dan zie ik heel vaak dat die foto niet zo’n hoge kwaliteit heeft. Bijvoorbeeld met een telefoon gemaakt. Of het is een uitsnede van een foto waar meer mensen op stonden. Of het is een vakantiekiekje. Of een hele oude foto. En dat vind ik zo zonde. Hoe fijn is het als je als nabestaanden nog een mooie foto hebt van je partner of ouder die vrij recent is? En waar hij of zij op staat zoals hij echt was?

Heb je na het lezen hiervan nog vragen? Neem dan even contact met me op.

Ben je enthousiast om mee te doen? Reserveer hieronder dan jouw plek:

Ja, ik wil op de foto!
Ik neem eerst contact op

Bekijk de afbeeldingen hieronder.

Is jouw leeftijd nog niet vervuld?

Dan zoek ik jou!

Waarom doe ik dit project?

Het lijkt een simpel project, maar hoe langer ik er over nadenk, hoe groter en uitgebreider het wordt.

Ik heb iets met cijfers.
Ik heb iets met taal.
Ik heb iets met beeld.
Ik heb iets met mensen.
Ik heb iets met buiten zijn.
Ik heb iets met interviews.
Ik heb iets met boeken.
Ik heb iets met foto-tentoonstellingen.
Enz.

In dit project komt alles samen.

Het getal 52

Ik heb dus echt iets met getallen. Voor het jaar 2021 kreeg ik het idee om er op uit te gaan. Ik ga naar de mensen toe. 52 x. Elke week naar iemand anders. En dan vind ik het heel leuk om meer met het getal 52 te doen. Zo onthouden mijn volgers het project ook beter.

Ik koos voor de leeftijdscategorie 52 jaar en ouder. Ik geloof dat deze mensen mij wat te vertellen hebben. Genoeg levenservaring, zelfverzekerder zijn en kwetsbaarheid durven tonen.

Uit praktisch oogpunt heb ik gekeken naar de afstand. Ik kies ervoor om alle portretten te maken binnen een straal van 52 km van het centrum van Arnhem (dat ik zelf in Rheden, naast Arnhem woon, is bijzaak).

Op deze manier beperk ik de doelgroep. Ik wil niet zomaar iedereen op de foto zetten, maar alleen de mensen die zich aangesproken voelen.

Mijn droom

Ik heb altijd al een droom gehad om te exposeren. Niet met schilderijen maar met foto’s. Dit project lijkt me de uitgelezen kans om deze droom werkelijkheid te laten worden. Ik zie de portretten groot afgedrukt al hangen in een museum. De bezoekers die langslopen kijken recht in de ogen van deze geportretteerden. Ze horen of lezen hun verhaal. Ze voelen de verbinding. De verbinding die ik ook voelde toen ik deze mensen op de foto mocht zetten.

Wat voor vragen ga je stellen?

Als ik er toch ben om foto’s van je te maken wil ik je wat vragen stellen. Hier mag je best even over nadenken. Mijn idee is dat ik ons interview ook opneem op audio om later uit te kunnen werken.

Ik zit te denken aan vragen als: Wat heeft het leven jou tot nu toe gebracht? Wat zou je als advies geven aan jezelf toen je 25 jaar was? Hoe zie jij je toekomst voor je? Wat vertellen je handen over jouw leven? Wat zou je willen dat mensen over jou zeggen als je er niet meer bent?

Of ik alle vragen stel, dat weet ik nog niet. Het hangt natuurlijk ook af van de antwoorden. Ik ben namelijk 52 minuten bij je :)

Fotograaf Fenneke Visscher